Strona Główna

23.12.2016

Sernik "Śnieżka"

Sernik na Boże Narodzenie ... bo na Święta nie powinno zabraknąć ciacha na stole :)
Ten świąteczny deser jest troszkę pracochłonny, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej.


Składniki na blaszkę ok. 36 x 23:
spód ciasta:
20 dużych herbatników
1 biała czekolada (90g)
5 łyżek mleka
margaryna do posmarowania foremki

1 warstwa:
2 łyżki żelatyny
6 łyżek zimnej wody
1 szklanka mleka
350 g serka homogenizowanego (naturalnego)
5 łyżek cukru pudru
500 g mascarpone
1 biała czekolada (90g) + 3 łyżki mleka
1 czekolada deserowa (90g) + 3 łyżki mleka 

2 warstwa:
2 łyżki żelatyny
6 łyżek zimnej wody
1/2 szklanki gorącej wody
200 g serka homogenizowanego (naturalnego)
300 ml śmietanki kremówki 36%
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao

Dodatkowo: "śnieżki" Dr Oetker do ozdoby

Przygotowanie:
Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki rozdrabniamy - wkładamy do woreczka i ubijamy tłuczkiem do mięsa :)
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - ja zagotowałam w garnku wodę, na garnek położyłam małe okrągłe naczynie żaroodporne (żeby nie dotykało wody), włożyłam czekoladę, za 2 min. wlałam mleko i mieszałam do rozpuszczenia.
Do rozpuszczonej czekolady wrzucamy herbatniki - mieszamy i wykładamy dno foremki.
 Warstwa 1:
Żelatynę wsypujemy do dużego kubka, zalewamy wodą i mieszamy - odstawiamy do napęcznienia.
W tym czasie gotujemy mleko - zagotowane wlewamy do żelatyny i całość mieszamy - odstawiamy.
Do miski wkładamy serek homogenizowany, cukier puder i mascarpone - miksujemy.
Wlewamy ostudzone mleko z żelatyną - miksujemy.
Czekolady (każdą osobno) rozpuszczamy w taki sposób jak wyżej ale dodaj 3 łyżki mleka.
Masę z miski dzielimy na 2 części - do pierwszej wkładamy białą czekoladę a do drugiej deserową - obie masy w miskach dobrze wymieszaj.
Z lodówki wyjmij blaszkę i wlewaj na środek (na przygotowany wcześniej spód ciasta) naprzemiennie partię masy jasnej i ciemnej - tak pokryjemy całe dno ciasta.
Włóż do lodówki na min. 1,5 godziny.
 Warstwa 2:
Żelatynę wsypujemy do dużego kubka, zalewamy zimną wodą i mieszamy - odstawiamy do napęcznienia.
W tym czasie gotujemy wodę (1/2 szkl.) -  wlewamy do kubka z żelatyną i całość mieszamy - odstawiamy.
Kremówkę ubijamy "na sztywno", dodajemy cukier puder i serek - mieszamy.
Wystudzoną żelatynę wlewamy do miski - mieszamy.
Z lodówki wyjmij foremkę.
Ok. 2/3 przygotowanej masy nakładamy na warstwę nr 1, do pozostałej (1/3 masy), która została w misce dodajemy kakao i mieszamy.
Ostatnią już masę (kakaową), nakładaj w sposób nieregularny tworząc wzorki (ja robiłam to za pomocą łyżeczki - polewając na jasną warstwę ciemny strumień ciasta :)
Przygotowane cisto odstaw do lodówki na min. 4 godziny.
Gotowy sernik posyp jadalnymi ozdobami świątecznymi.


Ps. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Smakołyki Bereniki - "Sernik łaciaty bez pieczenia" (mój przepis został troszkę zmodyfikowany).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz