Strona Główna

02.12.2016

Serowe przysmaki

Wielkimi krokami zbliżają się Święta a do tego u mnie za oknem już leży śnieg! ... postanowiłam więc zrobić coś w tym klimacie :)
Serowe ciasteczka w smaku przypominają pączki - to idealne słodkości w okresie Bożego Narodzenia i karnawału.


Składniki na ok. 50 sztuk:
400 g twarogu mielonego
500 g mąki tortowej
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru
1 łyżka aromatu śmietankowego
3 jajka
1 łyżka octu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

olej do smażenia - ok. 3/4 L
cukier puder do posypania ciastek
mąka do podsypywania ciasta

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto - będzie dość "luźne".
Blat i wałek posypujemy mąką - robimy placek o grubości ok. 1 cm.
Wykrawamy ciastka za pomocą szablonów (u mnie gwiazdki i choinki).
Pozostałą część ciasta (ścinki), która zostanie po wycinaniu, zagniatamy i ponownie rozwałkowujemy - wycinamy kolejne sztuki.
Na dużej patelni dobrze rozgrzewamy olej - wrzucamy nasze ciastka i smażymy partiami na złoty kolor (z obu stron).
Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy - aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Serowe przysmaki wkładamy do pojemnika lub układamy na talerzu - gdy ostygną, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.

PS. Ciasteczka najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz