Strona Główna

28.02.2017

Sałatka z pora, jajek i pieczarek ;)

Sałatki to pyszny dodatek do kanapek na śniadanie lub fajna przekąska na imprezę dla Twoich gości.
Dzisiaj sałatka z pora, jajek, szynki, sera i pieczarek :)
To doskonała kompozycja składników ... polecam również na stół Wielkanocny!


Składniki na ok. 6 porcji:

1 mały por
3 jajka
10 pieczarek
15 dag kruchej szynki
25 dag żółtego sera (twardego)
3-4 łyżki majonezu
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
kiełki np. jarmużu (do dekoracji)

Przygotowanie:

Do garnka wlej ciepłą wodę, włóż jajka i ugotuj na twardo - ok. 10-15 min od momentu zagotowania wody.
W tym czasie przygotuj pora - przekrój wzdłuż na 2 części a następnie pokrój w cienkie "półplasterki" - przełóż do sitka i sparz wrzątkiem, po chwili przelej pora zimną wodą i odsącz - wrzuć do miski.
Pieczarki umyj lub obierz i pokrój w kostkę - przesmaż na maśle i (ostudzone) dodaj do pora.
Szynkę kroimy w paski a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach - wkładamy do miski.
Jajka obierz i pokrój w kostkę (ja używam krajalnicy - okrągłej kratki do jajek) - dodaj do pozostałych składników.
Teraz doprawiamy sałatkę solą i pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
Wierzch sałatki posyp startym serem i kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz