Strona Główna

28.01.2016

Fit naleśniki - z mąki ryżowej

Naleśniki . . . Jedno z najszybszych do wykonania posiłków :)
Naleśniki z mąki pszennej nie są najlepszym wyborem kiedy chcemy zgubić kilka kilogramów, ale można przecież przygotować je z samych zdrowych składników.
Przepis na ten zdrowy i fit przysmak jest banalnie prosty.
 

  
 Składniki na 4 sztuki:

8 łyżek mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki z amarantusa
1 szklanka mleka 1,5%
1 jajko
1 łyżeczka cukru trzcinowego (niekoniecznie)
3 krople aromatu waniliowego
 
1 jabłko starte - farsz
cynamon do smaku
 
olej ryżowy - do posmarowania patelni
 
Przygotowanie:
 
Składniki zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby szybko rozprowadzić je na patelni.
Olej ryżowy wykorzystać do smarowania patelni, najlepiej specjalnej do naleśników (u mnie wystarczyło wysmarować pędzelkiem przed 1 i 3 naleśnikiem, czyli w sumie tylko 2 razy)
Patelnia powinna być nagrzana do odpowiednio wysokiej temperatury.
Następnie wlać 1 chochlę ciasta i smażyć do momentu, gdy brzegi ciasta lekko się zarumienią, przewrócić na drugą stronę i smażyć ok. 1-2 min.
Naleśnika smarujemy cienką warstwą startego jabłka, składamy w trójkąt i posypujemy cynamonem.
Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz