Strona Główna

21.01.2016

Grillowany kurczak z warzywami

Idealne danie na dietę. 
Możesz je przyrządzić dzień wcześniej, zabrać do pracy i odgrzać w mikrofalówce.
Ostatnio bardzo często przynoszę sobie takie dania do pracy  :)
 
 
 


Składniki:

1/2 piersi z kurczaka - przekroić na 3-4 części (można lekko rozbić)
"Warzywa na patelnię" (mrożone 1/2 opakowania)

marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku - pokrojony w cienkie plastry
kilka kropli soku z cytryny
ulubione zioła (u mnie: prowansalskie, papryka chilli, przyprawa do kurczaka)

W misce przygotowujemy marynatę, mieszamy składniki.
Wkładamy pokrojone mięso (obtoczyć z każdej strony) i odstawiamy do lodówki na ok 2 godz.
Następnie mięsko grillujemy w piekarniku nagrzanym do 220°C - po kilka minut z każdej strony.
W momencie, kiedy piersi się grillują, na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy warzywa doprawiając je wg uznania.

Można podawać z sosem, oczywiście na bazie jogurtu naturalnego ;-)
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz