Strona Główna

29.02.2016

Ciasto "3 Bit"

Ciasto "3 Bit" - czyli przekładaniec bez pieczenia.
Wyjątkowo smaczne i proste w wykonaniu... rozpływa się w ustach.
Idealne ciacho dla osób, które lubią słodko zjeść.
Składa się z 3 warstw herbatników, masy kajmakowej, budyniu i prawdziwej bitej śmietany!
Jednym słowem bomba kaloryczna ;)
Ten deser to mój ideał wśród ciast...
 
 
 
Składniki:
ok. 400g herbatników
500ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
2 x budyń waniliowy
puszka masy kajmakowej
gotowe wiórki czekoladowe (lub starta gorzka czekolada - dla mniej słodzących)
 
Przygotowanie:
Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Foremkę do pieczenia ciasta (u mnie duża prostokątna) smarujemy margaryną.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać cukier puder.
Układamy kolejno: herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, budyń, herbatniki i bita śmietana.
Ja budyń nakładam jeszcze ciepły, lepiej się rozprowadza. Kajmak również o temp. pokojowej.
Wierzch ciasta posypać wiórkami czekoladowymi lub czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.
Gotowy deser przykryć folią aluminiową i chłodzić w lodówce.
Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, aby herbatniki fajnie zmiękły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz