Strona Główna

08.02.2016

Czarny makaron z kurczakiem

Szybko, smacznie i kolorowo!
Do przygotowania tego dania zainspirował mnie czarny makaron, który przypadkowo znalazłam na półce w sklepie. Jest to zwykły makaron zabarwiony wyciągiem z kałamarnicy. Doskonale smakuje z owocami morza, ale pyszny jest również w bardzo prostej wersji z kurczakiem.
Jeżeli chcesz zaskoczyć gości wyglądem Twojego dania...czas zacząć gotować!




Składniki na 4 porcje obiadowe:

250g makaronu - u mnie czarne wstążki :)
1 mała, podwójna pierś z kurczaka
10 pomidorków koktajlowych
15 dag sera mozarella (w kawałku)
1 mała cebula
1/3 papryczki chilli
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej bazylii
oliwa z oliwek (koniecznie, nie olej!)
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę lub paski. Mięso doprawić przyprawami - przesmażyć na oliwie z oliwek. Gotowe mięsko przełożyć do miski.
Po usmażeniu kurczaka,  na tej samej patelni należy zeszklić cebulę (pokrojoną w piórka), czosnek i chilli (pokrojone w cienkie plasterki) - wrzucamy do miski z kurczakiem i mieszamy.
Przygotować większą patelnię, najlepiej typu WOK - rozgrzewamy na niej oliwę z oliwek (ok.3 łyżki). W tym czasie kroimy ser mozarella w małą kostkę a pomidorki kroimy na 2 części.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy wszystkie przygotowane wyżej produkty i mieszamy (makaron, mięso, cebula, czosnek, chilli, ser). Na koniec dodajemy pomidorki, kilka listków świeżej bazylii i mieszamy do momentu roztopienia sera.

1 komentarz:

  1. dzięki za ten przepis - dzisiaj pogotowałem!

    OdpowiedzUsuń