Strona Główna

18.02.2016

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem, boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowo - serowym . . . to szybki przepis na pożywny obiadek.
To mój sprawdzony sposób na smaczne danie, kiedy nie mam pomysłu na nic innego :)
Danie przygotowane z łatwo dostępnych i niedrogich składników.



Składniki na 4 porcje:

opakowanie makaronu wstęgi (400g)
opakowanie mrożonego szpinaku (może być świeży)
śmietanka 12% - ok. 300ml
25 dag boczku (u mnie rolowany z czosnkiem)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
6 dużych pieczarek
2 serki topione kremowe / naturalne
sól, pieprz, zioła prowansalskie
oliwa

Przygotowanie:

Na patelni rozmrażamy szpinak (bez oliwy), przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami - odstawiamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (al`dente) - odcedzamy.
W czasie kiedy gotuje się makaron kroimy boczek w paski, cebulę w kostkę i pieczarki w plastry - podsmażamy na 3 łyżkach oliwy.
Dodajemy przygotowany szpinak i czosnek pokrojony w cienkie plasterki - całość mieszamy.
Wlewamy śmietankę i 2 serki topione - mieszamy i dusimy do momentu rozpuszczenia serka.
Sos powinien mieć gęstą konsystencję.
Gotowy makaron nakładamy na talerz i polewamy sosem szpinakowym.
Można posypać startym parmezanem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz