Strona Główna

22.02.2016

Muffinki z borówką amerykańską

Muffiny - łatwy i szybki sposób kiedy mamy niewiele czasu na przygotowanie czegoś na słodko :)
Muffinki można przygotować z różnymi dodatkami, zarówno jako słodki deser lub jako przystawkę, czyli bardziej wytrawnie.
Dzisiaj przedstawiam przepis na słodko ... z borówką amerykańską z ogródka moich Dziadków.


Przepis na 12 sztuk:

Składniki suche:
3/4 szkl. cukru (lub 1/2 dla mniej słodzących)
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opak. cukru waniliowego

Składniki mokre:
2 jajka
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
kilka kropli aromatu waniliowego

200g borówki amerykańskiej (lub jagód)
cukier puder

Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
Jagody opłukać i osuszyć (lub rozmrozić, jeżeli takie mamy)
Formę na muffiny (na 12 sztuk) wykładamy papilotkami.
W jednej misce mieszamy (łyżką) składniki suche a w drugiej (widelcem) składniki mokre.
Wymieszane składniki mokre wlewamy do miski z suchymi i mieszamy (łyżką) do momentu, aż wszystko się połączy - dość szybko i dość nieporządnie :) Teraz wrzucamy borówki i wszystko lekko mieszamy.
Każdą papilotkę w foremce napełniamy do 2/3 wysokości (trochę więcej nie zaszkodzi) - dla mnie najwygodniej jest napełniać foremki łyżką do lodów.
Wstawić do piekarnika na ok. 25 min.- środkowa półka.
Aby się upewnić, że muffinki się upiekły wkładam do jednej z nich metalowy drucik, jeżeli będzie suchy to ciasteczka są gotowe.
Po upieczeniu usuwam papilotki lub zdejmuję i nakładam nowe :)
Gotowe muffiny można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz