Strona Główna

11.02.2016

Zapiekane naleśniki na ostro!

Przepis na te wspaniałe naleśniki dostałam od mojej siostry ...
Monia, dziękuję Ci ;)
Jeżeli nie macie ochoty na słodką wersję przedstawiam naleśniki na ostro!
Składniki oraz przyprawy dobrze dobrane tworzą piekielną ucztę dla podniebienia.
Ten przepis to super propozycja na imprezę, ponieważ wszystko możesz przygotować wcześniej.



Składniki na ciasto (6 naleśników):
1 jajko
25 dag mąki
250 ml mleka
100 ml wody
papryka ostra, zioła prowansalskie

Składniki na farsz:
salami lub szynka (20 plasterków)
1 cebula
1 papryczka pepperoni/chilli
1/3 słoiczka pomidorów suszonych
1/3 zielonej papryki
4 szt. ogórków - korniszony z chilli
30 dag żółtego sera
koperek (ilość wg uznania, u mnie 1/3 pęczka)

Ciasto na naleśniki robimy standardowo z powyższych składników dodając przyprawy wg uznania.
Patelnię (najlepiej do naleśników) rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem umoczonym w oleju lub oliwie. Wlewamy masę i smażymy z obu stron cienkie naleśniki.
Salami/szynkę kroimy w kostkę lub paski, cebulę w piórka. Papryczkę chilli i ogórki kroimy w plasterki, pomidory suszone i zieloną paprykę w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach a koperek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na małym ogniu przygotowany farsz (bez sera i koperku) ok. 4 min.
Teraz wystarczy wyłożyć przygotowany farsz na naleśniki, dodać starty ser i koperek, następnie zawinąć naleśnika. (Aby lepiej się trzymało można spiąć naleśnika 2 wykałaczkami). Najlepiej na każdy położyć jeszcze plaster sera.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie zapiec ok. 10 min.
Podajemy z pomidorem (jak u mnie) lub z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz