Brzoskwiniowo - kokosowy pudding z tapioki

Pudding z tapioki na mleku kokosowym z dodatkiem brzoskwiń to idealne połączenie egzotycznych smaków.
Tapioka to małe białe kuleczki, po ugotowaniu robią się przezroczyste i robi się z nich budyń!
Jest to produkt skrobiowy, bezglutenowy, bezsmakowy i lekkostrawny.


Składniki na 4 porcje:
3/4 szklanki tapioki (perełki duże)
400 ml mleka
165 ml mleka kokosowego (mała puszka)
2 łyżki cukru trzcinowego
4 brzoskwinie z puszki (8 połówek)

Przygotowanie:
Wsyp perełki tapioki do małego garnka, zalej mlekiem zwykłym i kokosowym - odstaw na godzinę.
Następnie dodaj cukier i gotuj tapiokę na małym ogniu do momentu, aż perełki zmiękną - od czasu do czasu mieszając aby budyń nie przywarł do dna garnka (ok. 45 min).
Przelej pudding z garnka do szklanek i odstaw do ostygnięcia a następnie do lodówki do stężenia.
W tym czasie pokrój brzoskwinie w drobną kostkę i nakładaj na gotowy pudding.
Do ozdoby deseru użyłam różyczki Dr Oetker i wiórki kokosowe.

Komentarze

Popularne posty