"Cycki po góralsku" z pieczonymi ziemniakami
Pomysłem na to danie zainspirowałam się podczas pobytu w górach.
Jak to góralskie jadło ... do dietetycznych ono nie należy, ale jest tak smaczne, że raz na jakiś czas można sobie zaszaleć :)
"Cycki po góralsku" - to inaczej pierś z kurczaka otulona serową pierzynką z oscypka i mozarelli.
Składniki na 4 porcje:
podwójny filet z kurczaka
4-5 dużych ziemniaków
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
ok. 1/2 dużego oscypka wędzonego
ok. 300 ml śmietanki 18%
1 jajko
olej
bułka tarta
przyprawa do kurczaka, tymianek
pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki (np. jak na nuggetsy). Następnie usmażyć piersi na oleju ... jak zwykłe kotlety (jajko, przyprawa do kurczaka, bułka tarta).
Przesmażone mięso układać w dużym naczyniu żaroodpornym.
Następnie pokroić cebulę w piórka i lekko zeszklić na patelni, następnie wyłożyć na mięso.
Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki. Wrzucamy do garnka i lekko obgotowujemy (5 min. od momentu zagotowania wody). Następnie wkładamy je do miski z 3 łyżkami oleju i tymiankiem - mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni - opcja grill.
Na formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki i grillujemy ok. 5 min.
Następnie wkładamy naczynie z mięsem i wszystko razem pieczemy w temp. 190 stopni ok. 20 min. - opcja pieczenie.
W małym garnku robimy sos.
Wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojony w kostkę ser - doprawiamy pieprzem i gałką. Podgrzewamy na małym ogniu - do momentu zgęstnienia sosu (w razie potrzeby dodajemy jeszcze sera lub dolewamy śmietanki).
Czosnek kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka z sosem - mieszamy.
Ciepłym sosem zalewamy przygotowane mięsko.
Gotowe danie układamy na talerzach i delektujemy się jego górskim smakiem ;)
Przepis sprawdzony. Polecam wszystkim. Dziekuje pani alicjo za dobry pomysl sprawdze pozostale. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało, pozdrawiam :)
Usuń