Strona Główna

08.03.2016

"Cycki po góralsku" z pieczonymi ziemniakami

Pomysłem na to danie zainspirowałam się podczas pobytu w górach.
Jak to góralskie jadło ... do dietetycznych ono nie należy, ale jest tak smaczne, że raz na jakiś czas można sobie zaszaleć :)
"Cycki po góralsku" - to inaczej pierś z kurczaka otulona serową pierzynką z oscypka i mozarelli.
 
 
Składniki na 4-5 porcji:
podwójny filet z kurczaka
5 dużych ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 dużego oscypka wędzonego
15 dag sera mozarella w kawałku
500 ml śmietanki 18%
1 jajko
olej
bułka tarta
przyprawa do kurczaka, tymianek
pieprz, gałka muszkatołowa
 
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki (np. jak na nuggetsy). Następnie usmażyć na oleju ... jak zwykłe kotlety z piersi kurczaka (jajko, przyprawa do kurczaka, bułka tarta). Przesmażone mięso układać w dużym naczyniu żaroodpornym.
Następnie pokroić cebulę w piórka i lekko zeszklić na patelni, następnie wyłożyć na mięso w naczyniu.
W małym garnku robimy sos. Wlewamy śmietankę i sery pokrojone w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i gałką. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu (w razie potrzeby dodajemy jeszcze sera).
Czosnek kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka z sosem - mieszamy.
Gotowym sosem zalewamy mięso w naczyniu żaroodpornym.
Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki. Wrzucamy do garnka i lekko obgotowujemy (5 min. od zagotowania wody). Wrzucamy do miski z 3 łyżkami oleju i tymiankiem - mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni - opcja grill.
Na formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki i grillujemy 7 min.
Następnie wkładamy naczynie z mięsem i wszystko razem pieczemy w temp. 190 stopni ok. 30 min. - opcja pieczenie.
Gotowe danie układamy na talerzach i delektujemy się jego górskim smakiem ;)

2 komentarze:

  1. Przepis sprawdzony. Polecam wszystkim. Dziekuje pani alicjo za dobry pomysl sprawdze pozostale. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowało, pozdrawiam :)

      Usuń