Strona Główna

06.03.2016

Deser - 7 niebo

Najbardziej ulubione danie? ... deser!
Dzisiaj propozycja na pyszny deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną, galaretką i dodatkiem czekolady.
Nazwałam go "7 niebo" bo właśnie tak smakuje i może trochę wygląda ;)



Składniki na 3 porcje:
125 g serka mascarpone (1/2 małego opakowania)
250 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
1 niebieska galaretka

do dekoracji:
paluszki w mlecznej czekoladzie
posypka czekoladowa

Przygotowanie:
Galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu.
Ostudzić i rozlać do 3 szklanek/pucharków. Pozostałą galaretkę wlewamy do płaskiego naczynia (u mnie żaroodporne), następnie wszystko wkładamy do lodówki.
Kiedy galaretka stężeje miksujemy śmietanę dodając stopniowo cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i jeszcze minutę miksujemy.
Gotową śmietanę nakładamy do szklanek z galaretką (przy użyciu strzykawki do dekorowania).
Z galaretki, która znajduje się w naczyniu żaroodpornym wycinamy serduszka i dekorujemy pucharki, posypujemy wiórkami i wkładamy paluszki czekoladowe.
Deser można przechowywać w lodówce kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz