Strona Główna

21.03.2016

Lasagne bolognese

Na niedzielny obiad proponuję pyszną lasagne z mięsem mielonym...jedno z moich ulubionych dań włoskich.
Każdy kto ją zna i lubi to na pewno będzie też umiał sam przygotować takie danie.
Naprawdę warto poświęcić chwilkę na jej przygotowanie.

 
Składniki na 4 porcje:

ok. 12 płatów makaronu lasagne
1/2 kg mięsa mielonego
40 dag sera mozzarella (w kawałku)
1 duża cebula
1 duża marchew
2 ząbki czosnku
400g krojonych pomidorów
4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
bazylia, przyprawa do mięsa mielonego
oliwa z oliwek
sos beszamelowy:
80 g mąki
1/3 kostki masła
ok. 1,5 szkl. mleka
pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Z masła i mąki robimy zasmażkę...masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę cały czas mieszając do uzyskania złotego koloru. Następnie dolewaj "partiami" mleko i mieszaj do momentu uzyskania odpowiedniej - lekko gęstej konsystencji (bez gródek). Przypraw pieprzem i gałką - odstaw do ostygnięcia.
Na patelni podgrzej oliwę i dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę - podsmaż ok. 10 min. na małym ogniu.
W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i wrzuć na patelnię - wszystko razem mieszamy.
Teraz dodajemy drobno pokrojony czosnek i całość dusimy ok. 5 min. (do momentu aż marchew lekko zmięknie). Całość należy zamieszać od czasu do czasu, aby warzywa nie przywarły do dna garnka. Gotowe warzywa przełóż do pojemniczka.
Na tej samej patelni podgrzej oliwę i przesmaż mięso mielone. Kiedy lekko się zarumieni dodaj 3 łyżki wody i przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do mielonego i bazylię). Kiedy mięso będzie przesmażone dodaj pomidory z puszki i koncentrat - wszystko wymieszaj, podgrzewaj 5 min.
Teraz do sosu mięsnego dodajemy przygotowane warzywa i wszystko razem dusimy ok. 10 min.
W tym czasie wysmaruj duże, prostokątne naczynie żaroodporne łyżką masła i pokrój ser mozzarella w plastry.
W dużym garnku zagotuj wodę i każdy płat makaronu obgotuj na małym ogniu 3 min. - ja wrzucam po 3 szt. do garnka a po wyjęciu rozkładam każdy osobno na talerzu aby się nie posklejały.
Piekarnik podgrzej do temp. 200° C. W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno: makaron - sos beszamelowy - sos bolognese - ser mozzarella. Najlepiej podzielić wszystko na 3 części - bo tyle będzie warstw naszego pysznego dania.
Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 35-40 min.
Gotową lasagne udekoruj listkami świeżej bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz