Lasagne bolognese

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszną lasagne z mięsem mielonym...jedno z moich ulubionych dań włoskich.
Każdy kto ją zna i lubi to na pewno będzie też umiał sam przygotować takie danie.
Naprawdę warto poświęcić chwilkę na jej przygotowanie.

Składniki na 4 porcje:

12 szt. płatów makaronu lasagne
1/2 kg mięsa mielonego
40 dag sera mozzarella (w kawałku)
4 łyżki startego parmezanu
1 duża cebula
2 średnie marchewki
2 duże ząbki czosnku
400g krojonych pomidorów (w puszce) 
4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
bazylia, przyprawa do mięsa mielonego
oliwa z oliwek

sos beszamelowy:
80 g mąki
1/3 kostki masła
ok. 1,5 szkl. mleka
pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
  • Z masła i mąki robimy zasmażkę...masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę cały czas mieszając do uzyskania złotego koloru. Następnie dolewaj "partiami" mleko i mieszaj do momentu uzyskania odpowiedniej - lekko gęstej konsystencji (bez gródek). Przypraw pieprzem i gałką - odstaw do ostygnięcia.
  • Na dużej patelni podgrzej oliwę i dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę - podsmaż ok. 10 min. na małym ogniu.
  • W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i wrzuć na patelnię - wszystko razem mieszamy - smażymy kolejne 5 min. 
  • Teraz dodajemy drobno pokrojony czosnek i całość dusimy ok. 5 min. (do momentu aż marchew lekko zmięknie). 
  • Całość należy zamieszać od czasu do czasu, aby warzywa nie przywarły do dna. Gotowe warzywa przełóż do pojemniczka.
  • Na tej samej patelni podgrzej oliwę i przesmaż mięso mielone. Kiedy lekko się zarumieni dodaj 3 łyżki wody i przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do mielonego i bazylię). Kiedy mięso będzie przesmażone dodaj pomidory z puszki i koncentrat - wszystko wymieszaj, podgrzewaj 5 min.
  • Teraz do sosu mięsnego dodajemy przygotowane warzywa i wszystko razem dusimy ok. 5 min.
  • W tym czasie wysmaruj oliwą (za pomocą pędzelka) 4 naczynia żaroodporne i pokrój ser mozzarella w plastry.
  • W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli i każdy płat makaronu obgotuj na małym ogniu 3 min. - najlepiej po 2-3 szt. a po wyjęciu rozłóż każdy osobno na talerzu aby się nie posklejały.
  • Piekarnik podgrzej do temp. 200° C. 
  • W naczyniach układaj kolejno: makaron - sos beszamelowy - sos bolognese - ser mozzarella... i tak 2 warstwy. 
  • Ostani, czyli trzeci płat makaronu posmaruj beszamelem i na to mozarella
  • Naczynia włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min (przykryte folią aluminiową), następnie kolejne 5 min piecz bez przykrycia aby ser się zarumienił. 
  • Gotową lasagne posyp parmezanem i udekoruj listkami świeżej bazylii.

Komentarze

Popularne posty