Strona Główna

04.03.2016

Penne w sosie serowo - pieczarkowym z boczkiem

Makaron penne pochodzi z południa Włoch.
Jest on idealny do podania z różnego rodzaju gęstymi sosami śmietanowymi.
Dodatek sosu pieczarkowego w połączeniu z mozarellą sprawi, że poczujesz się jak we włoskiej restauracji :)
To proste, smaczne i bardzo sycące danie obiadowe.
 

Składniki na 5 porcji:
400 g makaronu penne (rurki)
sos serowo-pieczarkowy Winiary
500 ml śmietanki 18%
100 g serka topionego pieczarkowego
20 dag sera mozarella w kawałku
20 szt. pieczarek
30 dag wędzonego boczku
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie, ostra papryka
oliwa z oliwek lub olej

Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 4 łyżkami oliwy.
Smażymy ok 5 min, odsączamy z tłuszczu i wrzucamy do średniej wielkości garnka.
Na tej samej patelni smażymy obrane i pokrojone w plastry pieczarki ... przyprawiamy ziołami, papryką, solą i pieprzem - dodajemy do garnka.
Teraz wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy.

Następnie przygotowujemy sos:
Do małego garnka wlewamy ok 200 ml śmietanki i wsypujemy proszek Winiary - zamieszać do momentu rozpuszczenia grudek.
Dodajemy serek topiony i pokrojoną w kostkę mozarellę, mieszamy dolewając resztę śmietanki.
Podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu i dodajemy do garnka z boczkiem i pieczarkami.
Teraz wszystko należy razem wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić. Podgrzewać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie gotujemy makaron al dente - wg wskazówek na opakowaniu.
Odcedzony makaron nakładamy do miseczki i polewamy sosem.
Można udekorować listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz