Strona Główna

02.03.2016

Szaszłyki z frytkami z batatów

Kolorowe szaszłyki z mięsa mielonego z frytkami z batatów to pyszny obiad dla tych, którzy są na diecie.
Danie robi się w piekarniku, więc nie używamy tuczącego oleju do smażenia kotletów i głębokiego tłuszczu do przygotowania frytek :)
Bataty to inaczej słodkie ziemniaki - puszyste i bardzo uniwersalne ... są o wiele zdrowsze niż nasze rodzinne ziemniaki.
 

 
Składniki na 8 szaszłyków, czyli 4 porcje:
ok. 1/2 kg mięsa mielonego
sól, pieprz, ostra papryka
przyprawa do mięsa mielonego
2 jajka
1 duża cebula
ząbek czosnku
1/2 szkl. bułki tartej
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
16 szt. małych pieczarek

Składniki na frytki (4 porcje):
2 średnie bataty
pieprz, tymianek
4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy: mięso mielone, jajka, drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i formujemy małe kotleciki.
Papryki myjemy i kroimy na kawałki w "kwadraty". Pieczarki obieramy.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy przygotowane składniki.
Do miski dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy.
Bataty obieramy i kroimy w dość grube słupki (jak frytki) i wrzucamy do naczynia z oliwą (najlepiej płaskiego)  - mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190ºC. Blaszkę umieszczamy na środkowej półce i wykładamy papierem do pieczenia.
W nagrzanym piekarniku układamy nasze szaszłyki i grillujemy przez 5 min, następnie wkładamy bataty (każdy układamy oddzielnie) i pieczemy wszystko razem na funkcji "grzanie górne" ok. 30 min. (do miękkości batatów) - wszystko zależy od piekarnika. Szaszłyki należy obrócić co jakiś czas...3-4 razy.

Danie podajemy z ulubioną surówką lub sosem na bazie jogurtu naturalnego...jeżeli ma być dietetycznie.
Frytki możemy troszkę posolić.

PS. Bataty w wersji frytek nie są tak chrupiące jak ze zwykłych ziemniaków.
      Aby przyśpieszyć przygotowanie dania...pieczarki i kotleciki możemy wcześniej delikatnie podsmażyć na oliwie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz