Strona Główna

23.04.2016

Krewetki z suszonymi pomidorami w sosie winnym

Danie to idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację we dwoje lub wykwintny obiad dla Twoich gości.
Wystarczy chwila i z kilku składników możemy wyczarować bardzo atrakcyjne i smaczne danie.
Przepis ten dostałam od Szwagra, który częstuje mnie takimi pysznościami u siebie ;-)


Składniki na 4 porcje:
ok. 40 krewetek tygrysich (u mnie mrożone)
1/3 słoiczka suszonych pomidorów
1 opakowanie "Mix sałat z rukolą"
200 ml białego wina półwytrawnego
1/3 natki zielonej pietruszki
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
masło do smażenia (ok. 1/3 kostki)

Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym.
Sałatę rozłożyć na talerzach.
Czosnek obrać i posiekać.
Pomidory wyjąć z zalewy i drobno pokroić.
Rozgrzać masło na (dużej) patelni i na małym ogniu przesmażyć krewetki z obu stron - aż się zarumienią.
Dodajemy pomidory, czosnek i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę - mieszamy.
Po 3 min. wlać wino, zamieszać - redukujemy do momentu odparowania alkoholu.
Teraz dodajemy połowę posiekanej pietruszki i mieszamy.
Na sałacie ułożyć przyrządzone krewetki - posypać resztą pietruszki i gotowe!
Sałatka najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek z masełkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz