Strona Główna

04.04.2016

Muffiny z gruszką i bitą śmietaną

 Dzisiaj kolejna odsłona Muffinów ... tym razem dodatkiem są gruszki, płatki migdałów i bita śmietana.
Kremówka to idealne wykończenie ciasteczek jeżeli planujemy je udekorować kolorowymi ozdobami.
Ładnie udekorowane wywołują uśmiech na twarzy i zachęcają do zjedzenia :)


Przepis na 12 sztuk:

Składniki suche:
3/4 szkl. cukru trzcinowego
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
2 łyżki płatków migdałów

Składniki mokre:
2 jajka
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
kilka kropli aromatu waniliowego
2 gruszki - obrane i pokrojone w kostkę

250 ml śmietanki 36%
żółty barwnik spożywczy
dekoracje do ciast

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C.
Formę na muffiny (na 12 sztuk) wykładamy papilotkami.
W jednej misce mieszamy (łyżką) składniki suche a w drugiej (widelcem) składniki mokre.
Wymieszane składniki mokre wlewamy do miski z suchymi i mieszamy (łyżką) do momentu, aż wszystko się połączy - dość szybko i dość nieporządnie :) Teraz wrzucamy pokrojoną gruszkę i wszystko lekko mieszamy.
Każdą papilotkę w foremce napełniamy do 2/3 wysokości (trochę więcej nie zaszkodzi) - dla mnie najwygodniej jest napełniać foremki łyżką do lodów.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min.- środkowa półka.
W tym czasie ubijam kremówkę a pod koniec ubijania dodałam żółty barwnik spożywczy.
Gotową śmietanę wkładamy do lodówki do momentu aż muffinki się upieką i ostygną.
Po upieczeniu usuwam papilotki lub zdejmuję te, w których się piekły i nakładam nowe :)
Gotowe muffiny (po ostudzeniu!) udekorowałam bitą śmietaną i jadalnymi ozdobami do deserów - złotymi koralikami, pudrowymi motylkami i wiórkami czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz