Strona Główna

18.04.2016

Przekąska z bagietki

Nadziewana bagietka czyli mini kanapeczki na imprezkę lub śniadanie
- to szybka w przygotowaniu i oryginalna przekąska dla Twoich gości.
Tak przygotowana przystawka na pewno szybko zniknie z talerza :)


Składniki:
1 długa bagietka
2 śmietankowe serki topione (200g)
8 szt. pieczarek
1/2 papryki czerwonej
1/2 pęczka szczypiorku
2 kabanosy
sól, pieprz, słodka papryka, bazylia
masło do smażenia

Przygotowanie:
Bagietkę nacinamy po obydwu końcach (odcinamy "piętki").
Następnie przekrawamy bagietkę na 2 części - będzie łatwiej wydrążać środek (ja robię to nożem) a następnie faszerować.
Pieczarki, kabanosy i paprykę kroimy w drobną kostkę - pieczarki lekko przesmażamy na maśle.
Szczypiorek drobno siekamy.
W misce przygotowujemy nadzienie - wrzucamy serki topione a następnie dodajemy pieczarki, kabanosy, paprykę i szczypiorek - mieszamy (najlepiej widelcem).
Doprawiamy przyprawami i faszerujemy bagietkę - należy dobrze zbić/ugnieść farsz w środku (ja używam długiej łyżeczki do deserów).
Zawijamy ciasno w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
Przed podaniem kroimy na małe kanapeczki i gotowe!

2 komentarze: