Rozkoszna zebra

12 kwietnia to dzień czekolady!
Z tej okazji proponuję puszysty mus czekoladowy i pudding waniliowy - nie ma nic lepszego dla miłośników tego typu deserów.
"Rozkoszna zebra" to świetny pomysł na słodką przekąskę dla Twoich gości.


Składniki (6 porcji):
masa czekoladowa:
250 g  mlecznej czekolady (2,5 tabl. czekolady)
1/2 szkl. mleka
4 jajka
1 op. cukru waniliowego (8g)
250 ml śmietanki 36 %
1/3 szkl. cukru pudru
szczypta soli

masa waniliowa:
2 op. puddingu waniliowego Winiary
600 ml mleka

1/2 czekolady do ozdoby deseru

Przygotowanie:
Do garnka wlej 1/2 szkl. mleka - podgrzej. W tym czasie drobno posiekaj czekoladę i wrzuć do garnka - mieszaj do momentu rozpuszczenia czekolady, odstaw do ostudzenia.
W misce zmiksuj 4 żółtka z cukrem waniliowym, następnie dodawaj partiami czekoladę - miksując do uzyskania jednolitej masy.
W drugiej misce dobrze ubij kremówkę - dodaj stopniowo do miski z masą czekoladową (delikatnie mieszając łyżką).
Teraz ubij białka razem z solą (na sztywną pianę). Pod koniec miksowania dodaj cukier puder ubijając jeszcze przez minutę.
Kiedy masa z białek będzie sztywna wmieszaj ją delikatnie do kremu czekoladowego - gotowe!
Pudding waniliowy przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
W szklankach układaj naprzemiennie warstwy: mus czekoladowy z waniliowym.
Udekoruj posiekaną czekoladą - wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Komentarze

Popularne posty