Rozkoszna zebra
12 kwietnia to dzień czekolady!
Z tej okazji proponuję puszysty mus czekoladowy i pudding waniliowy - nie ma nic lepszego dla miłośników tego typu deserów.
"Rozkoszna zebra" to świetny pomysł na słodką przekąskę dla Twoich gości.
"Rozkoszna zebra" to świetny pomysł na słodką przekąskę dla Twoich gości.
Składniki (6 porcji):
masa czekoladowa:
250 g mlecznej czekolady (2,5 tabl. czekolady)
masa czekoladowa:
250 g mlecznej czekolady (2,5 tabl. czekolady)
1/2 szkl. mleka
4 jajka
1 op. cukru waniliowego (8g)
250 ml śmietanki 36 %
1/3 szkl. cukru pudru
szczypta soli
masa waniliowa:
2 op. puddingu waniliowego Winiary
600 ml mleka
4 jajka
1 op. cukru waniliowego (8g)
250 ml śmietanki 36 %
1/3 szkl. cukru pudru
szczypta soli
masa waniliowa:
2 op. puddingu waniliowego Winiary
600 ml mleka
1/2 czekolady do ozdoby deseru
Przygotowanie:
Do garnka wlej 1/2 szkl. mleka - podgrzej. W tym czasie drobno posiekaj czekoladę i wrzuć do garnka - mieszaj do momentu rozpuszczenia czekolady, odstaw do ostudzenia.
W misce zmiksuj 4 żółtka z cukrem waniliowym, następnie dodawaj partiami czekoladę - miksując do uzyskania jednolitej masy.
W drugiej misce dobrze ubij kremówkę - dodaj stopniowo do miski z masą czekoladową (delikatnie mieszając łyżką).
Teraz ubij białka razem z solą (na sztywną pianę). Pod koniec miksowania dodaj cukier puder ubijając jeszcze przez minutę.
Kiedy masa z białek będzie sztywna wmieszaj ją delikatnie do kremu czekoladowego - gotowe!
Pudding waniliowy przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
W szklankach układaj naprzemiennie warstwy: mus czekoladowy z waniliowym.
Udekoruj posiekaną czekoladą - wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Do garnka wlej 1/2 szkl. mleka - podgrzej. W tym czasie drobno posiekaj czekoladę i wrzuć do garnka - mieszaj do momentu rozpuszczenia czekolady, odstaw do ostudzenia.
W misce zmiksuj 4 żółtka z cukrem waniliowym, następnie dodawaj partiami czekoladę - miksując do uzyskania jednolitej masy.
W drugiej misce dobrze ubij kremówkę - dodaj stopniowo do miski z masą czekoladową (delikatnie mieszając łyżką).
Teraz ubij białka razem z solą (na sztywną pianę). Pod koniec miksowania dodaj cukier puder ubijając jeszcze przez minutę.
Kiedy masa z białek będzie sztywna wmieszaj ją delikatnie do kremu czekoladowego - gotowe!
Pudding waniliowy przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
W szklankach układaj naprzemiennie warstwy: mus czekoladowy z waniliowym.
Udekoruj posiekaną czekoladą - wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz