Strona Główna

19.04.2016

Zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami i brokułami

Zapiekanka to łatwe i smaczne danie jednogarnkowe...a raczej naczyniowe :)
Takie danie możemy przygotować wcześniej, wstawić do lodówki a piekarnik odpalić w momencie, kiedy nadejdzie czas na obiad. 


Składniki na 4-5 porcji:

0,5 kg mięsa mielonego
ok. 250 g makaronu (np. świderki, kokardki)
8 szt. pieczarek
1 duża cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 brokuł
sól, pieprz, słodka lub ostra papryka
przyprawa do mielonego
olej do smażenia 3 jajka
150 g startego żółtego sera
150 ml śmietanki 12%
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al`dente zgodnie z przepisem na opakowaniu - odcedź i przełóż do dużego naczynia żaroodpornego.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone doprawiając solą, pieprzem, papryką i przyprawą do mielonego - wrzuć do makaronu i wszystko razem wymieszaj.
Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w plastry i piórka - przesmaż na 2 łyżkach oliwy i dodaj do naczynia żaroodpornego,
Paprykę pokrój w kostkę - dodaj do zapiekanki.
Brokuł podziel na mniejsze różyczki.
W garnku zagotuj wodę - włóż brokuły i gotuj 3 min., odcedź i ułóż na górze zapiekanki.
Teraz wymieszaj jajka, ser, śmietankę i gałkę muszkatołową - zalej zapiekankę.
Piekarnik nagrzej do temp. 180 °C i wstaw przykryte naczynie na 20 minut - zdejmij pokrywę i zapiekaj jeszcze 5 min.
Podawaj z sosem, np. czosnkowym.

Uwaga: Jeżeli zamierzasz przygotować zapiekankę kilka godzin przed jej podaniem to zalej ją sosem dopiero przed wstawieniem do piekarnika.

1 komentarz:

  1. Fajna ta zapiekanka. Z uwagi na dodatek pieczarek zapraszam do dodania do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016 :)

    OdpowiedzUsuń