Strona Główna

29.05.2016

Deser malinowy

Masz niezapowiedzianych gości i brak czasu na wypieki? 
Proponuję przygotować deser w pucharkach z galaretką, bitą śmietaną z mascarpone a to wszystko posypane czarnym sezamem z dodatkiem mrożonych malin.
Idealny przysmak w upalny dzień ... jak dzisiaj :)


Składniki na 4 osoby:
1-2 opakowania galaretki malinowej (zależy jak duże macie pucharki)
330 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
garść czarnego sezamu
ok. 30 szt. mrożonych malin
2 łyżki cukru pudru
8 szt. paluszków w czekoladzie

Przygotowanie:
Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - wlej do pucharków i wstaw do lodówki.
Śmietanę ubij na sztywno, następnie wrzuć serek mascarpone i cukier puder - miksuj ok. 1 min.
Na gotową (stężoną) galaretkę nałóż śmietanę przy użyciu strzykawki do dekoracji.
Całość posyp sezamem, udekoruj malinami i paluszkami.
Najlepiej chłodzić jeszcze całość ok. 30 min w lodówce.

2 komentarze:

  1. Rewelacyjnie wygląda z tym czarnym sezamem :)

    OdpowiedzUsuń