Strona Główna

21.06.2016

Jajko (po)sadzone na warzywach

Dzisiaj na mój dietetyczny obiad serwuję fasolkę z jajkiem sadzonym z dodatkiem suszonych pomidorów. 
Danie jest kolorowe i tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie :)


Składniki na 1 porcję:
1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej (u mnie cięta i mrożona)
1 jajko
3  pieczarki
3 suszone pomidory (Sottile Gusto - Biedronka)
pieprz
ostra lub słodka papryka (jak kto lubi)
3 łyżki oliwy - do smażenia

Przygotowanie:
Pomidory kroimy w paski.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
Zamrożoną fasolkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy, doprawiamy pieprzem i papryką - smażymy ok. 10 min.
W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy pieczarki (ja rozkładam dookoła robiąc na środku miejsce na jajko). 
Kiedy pieczarki lekko się przesmażą to odwracamy je na drugą stronę i teraz wrzucamy jajko - doprawiamy pieprzem i całość smażymy do momentu ścięcia się białka.
Na talerzu rozkładamy fasolkę a na niej pieczarki, pomidory i jajko sadzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz