Strona Główna

16.06.2016

Pieczarki faszerowane ... jajkiem!

Kolejny dzień na diecie ... więc dziś na obiad wymyśliłam pieczarki faszerowane jajkiem, szynką i pomidorami.
Doskonale nadadzą się również jako przekąska na imprezę, zarówno na ciepło jak i na zimno - z dipem lub ketchupem.


Składniki na 1 porcję:
4 duże pieczarki
1 duże jajko
3 suszone pomidory
2 plastry wędliny drobiowej
1 mały ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki
szczypta tymianku
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Pieczarki umyj lub obierz i odetnij nóżki - delikatnie wydrąż łyżeczką, aby było więcej miejsca na farsz.
Kapelusze (w środku) oprósz solą i pieprzem.
Do miski wbij jajka - wymieszaj widelcem, następnie wrzuć posiekane pomidory, drobno pokrojoną wędlinę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę i tymianek - wymieszać.
Przygotowanym farszem wypełnij wydrążone pieczarki - posyp szczypiorkiem.
Zapiekaj w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 30 min.
Podawaj z pomidorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz