Strona Główna

14.09.2016

Bolognese z tofu

 Tofu nazywane jest twarożkiem lub serem sojowym, nie zawiera cholesterolu i jest niskokaloryczne!
Tofu świetnie zastępuje mięso mielone, więc przygotowałam spaghetti bolognese w wersji bezmięsnej :) ... jak dla mnie pyyyycha!


Składniki na 3 porcje:
250g makaronu spaghetti (Lubella - pełne ziarno)
kostka tofu
puszka krojonych pomidorów
kawałek sera grana padano lub parmezan
1/2 małej cebuli
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka bazylii
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Tofu i cebulę kroimy w kostkę - podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą ok. 5 minut.
Dodajemy pomidory + 4 łyżki zalewy (z puszki), oregano, czosnek (pokrojony w cienkie plasterki), sól i pieprz - gotujemy 10 min. na małym ogniu.
W tym czasie gotujemy makaron al`dente.
Na talerz wykładamy odcedzony makaron, polewamy sosem, posypujemy startym serem i szczypiorkiem ... gotowe!

PS. Im więcej dodasz sera tym uzyskasz lepszy smak dania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz