Strona Główna

17.09.2016

Domowe bułeczki czosnkowe

Bułeczki z chrupiącą skórką i nadzieniem czosnkowym - to świetny pomysł na niedzielne śniadanie lub pieczywo do grilla dla Twoich gości.
Świeże, zdrowe, pachnące i bez wychodzenia z domu!


Składniki na 4 duże bułki:
200 g mąki pszennej (Babuni - typ 650)
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży (instant - Dr. Oetker)
130 ml mleka (1/2 szklanki)
2 łyżki masła (roztopionego)

masło czosnkowe:
40 g masła (temp. pokojowa)
4 ząbki czosnku

dodatkowo:
1 łyżeczka oleju
1 jajko

Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, sól i drożdże - wymieszaj.
Dodaj mleko i masło - wyrabiaj na elastyczne ciasto ok. 7 min. (ciasto nie powinno kleić się do rąk).
Po wyrobieniu ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem - przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasto podziel na 4 części i uformuj podłużne bułeczki.
Piekarnik nagrzej do temp. 60°C i wyłącz.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj bułki - zostaw na ok. 30 min. (w ciepłym piekarniku).
W tym czasie przygotuj masło czosnkowe - do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj.
Wyrośnięte bułki natnij (do połowy wysokości) - wgłębienie wypełnij masłem czosnkowym.
Wierzch bułeczki posmaruj (pędzelkiem) roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzej do temp. 200°C - program "góra/dół" i zapiekaj ok. 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz