Strona Główna

27.09.2016

Pikantne spaghetti z klopsami

Spaghetti z chilli czyli danie na ostro!
Dzisiaj przepis na obiad składający się z makaronu, mięsa mielonego, pieczarek, oliwek i dużej pikanterii :)

Składniki na 3 porcje:
250 g mięsa mielonego (z łopatki)
200-250 g makaronu spaghetti (ilość wg uznania)
Fix Pikantne Bolognese z chili
8 pieczarek
2 szt. papryki Piri-Piri
2 ząbki czosnku
10 szt czarnych oliwek
sól, pieprz
1 łyżka masła
olej
1 jajko
bułka tarta

Przygotowanie:
Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, sól, pieprz i 2 łyżki bułki tartej - wszystko razem mieszamy (rękoma) i formujemy małe kotleciki.
Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron - przekładamy do miski/pojemnika.
W tym czasie kroimy pieczarki w plastry, czosnek i paprykę drobno siekamy a oliwki kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym maśle - dorzucamy do kotletów.
Fix wymieszaj z 250 ml wody - podgrzewaj (w średnim garnku) ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając.
Do garnka dodaj kotlety i resztę składników i duś na małym ogniu ok. 7 minut.
Makaron ugotuj al`dente - odcedź i wyłóż na talerze a następnie polej sosem z klopsami.
Danie możesz posypać startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz