Strona Główna

03.09.2016

Schabowy na ostro i ziemniaki czosnkowe

Podstawa polskiej kuchni czyli kotlet schabowy - zawsze się udaje i świetnie smakuje z ziemniakami i surówką.
Dzisiaj schabowy z serem w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków czosnkowych i pysznej domowej surówki z pomidora i ogórka.


Składniki na 2 porcje:
4 ziemniaki (średniej wielkości)
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
koperek

3 kotlety schabowe - ilość wg uznania :)
3 plastry sera
olej
1 jajko
bułka trata
2 łyżki mąki
pieprz cayenne

2 pomidory
4 ogórki gruntowe
1/2 czerwonej cebuli
łyżka octu
3 łyżeczki cukru
sól, pieprz
2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w pół-krążki i pomidory w ósemki - wrzucamy do miski, zasypujemy cukrem, solą, pieprzem i octem oraz dodajemy śmietanę - mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części - gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 min. od momentu zagotowania.
Odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Kotlety schabowe rozbijamy, obtaczamy w mące, maczamy w rozbełtanym jajku, posypujemy (z obu stron) pieprzem cayenne i obtaczamy w bułce.
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni (opcja grill) i wkładamy ziemniaki - zapiekamy (bez przykrycia) ok. 20-25 min.
W tym czasie przygotowujemy sos do ziemniaków.
W szklance mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem - w między czasie zalewamy ziemniaki w piekarniku.
10 min przed wyjęciem ziemniaków smażymy kotlety - na rozgrzanym oleju.
Ok. 1 minutę przed usmażeniem kotletów kładziemy plaster sera.
Obiad podajemy z przygotowaną surówką a ziemniaki posypujemy koperkiem (jak kto lubi :)
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na urozmaicenie kotleta schabowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ser położyłam jeszcze papryczkę chilli - była moc! :-)

      Usuń