Strona Główna

19.09.2016

Zapiekanka z wołowiną i grzybami

Soczyste mięso, leśne grzyby i makaron - przygotuj zapiekankę wg mojego przepisu a nie będziesz żałować ;)
Doskonałe i aromatyczne danie obiadowe - przepis dla smakoszy wołowiny!
 

Składniki na 4 porcje:
krucha wołowina - łopatka (Sokołów z Biedronki)
1 szklanka mrożonych grzybów leśnych
ok. 350g makaronu Farfalle (kokardki)
20 dag sera mozarella (w kawałku)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
ostra lub słodka papryka
sól, pieprz
olej

Przygotowanie:
Kruchą wołowinę przygotować wg wskazówek na opakowaniu.
Grzyby rozmrażamy - wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na małym ogniu do momentu odparowania wody.
Dodajemy 3 łyżki oleju i smażymy ok. 8-10 minut - wrzucamy do miski.
Cebulę kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki - smażymy na 1 łyżce rozgrzanego oleju ok. 2-3 min. - dodajemy do miski z grzybami i całość mieszamy.
Makaron gotujemy al`dente - odcedzamy.
Naczynia żaroodporne smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oleju.
Makaron układamy na dnie naczynia, kolejno grzyby z cebulą, wołowinę.
Ser kroimy w plastry - układamy na górze zapiekanki i posypujemy papryką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 -  20min w temp. 180 stopni.
Zapiekankę zajadamy z ulubionym sosem lub ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz