Strona Główna

18.10.2016

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej podane z batatami

Wegetariańskie kotlety z kalafiora są lekkie i delikatne - podane ze słodkim ziemniakiem stanowią idealną całość.
Zdrowe i dietetyczne danie, które można przygotować na kolejne dni.


Składniki na 4 porcje (8 kotletów):
1/2 kalafiora
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 kostka bulionowa (drobiowa)
1 mała cebula
1 jajko
sól, pieprz
ostra papryka - szczypta
gałka muszkatołowa - szczypta
olej kokosowy do smażenia
bułka tarta

3 bataty
tymianek
oliwa z oliwek

1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na kilka różyczek i gotować do miękkości - ok. 20 min po wrzuceniu na wrzątek.
W tym czasie obieramy bataty, kroimy jak frytki - układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem.
Bataty zamieszaj rękoma aby oliwa pokryła dokładnie ziemniaki.
Ugotowanego kalafiora odcedzamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
Teraz należy wypłukać kaszę jaglaną - wrzucamy do miski i płuczemy w ciepłej wodzie (kilka razy ją zmieniając).
Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance wrzątku.
Kaszę odcedzamy, wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem - gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (aż kasza wchłonie cały bulion).
Kaszę przekładamy z garnka do miski i dodajemy kalafiora, jajko, drobno posiekaną cebulę, 1 łyżkę bułki tartej i doprawiamy przyprawami.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni - wkładamy bataty i zapiekamy ok. 20 minut (opcja grill).
Teraz wszystkie składniki w misce mieszamy i formujemy kotleciki.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu ok. 5 minut z każdej strony.
Przygotowane bataty wyjmujemy z naczynia i układamy na talerzu razem z kotlecikami.
Całość posypujemy koperkiem ... smacznego!

PS.  Usmażone kotlety (jeżeli zostaną), możemy odgrzać na drugi i trzeci dzień w piekarniku.

1 komentarz:

  1. ostatnio jem kalafiora codziennie, więc te kotleciki świetnie się wpisują w mój apetyt ;) pycha

    OdpowiedzUsuń