Strona Główna

28.10.2016

Malibu ... domowe :)

Malibu to jeden z moich ulubionych napojów alkoholowych i właśnie dlatego postanowiłam zrobić go samodzielnie.
Likier wychodzi gęsty, delikatny i co najważniejsze smaczny.
Idealny na spotkania w babskim gronie ;)

Składniki na 1 litr:
1 szklanka spirytusu
200 g wiórek kokosowych
1 puszka mleka skondensowanego - słodkie
1/2 puszki mleka skondensowanego - niesłodzone
1,5 szklanki mleka 3,2%

Przygotowanie:
Do słoika wsypujemy 100g wiórek i zalewamy spirytusem - zakręcamy słoik i odstawiamy na 3 doby.
Po upływie 3 dni odsączamy spirytus - (przez drobne sitko, ugniatając łyżką).
Mleko gotujemy z pozostałą częścią wiórek, czyli 100g - tak samo odsączamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Wszystkie składniki wlewamy do miski: odsączony spirytus i mleko oraz mleczka skondensowane - miksujemy i przelewamy do butelki lub słoika.
Przygotowane Malibu odstawiamy do lodówki na min. 2 dni.
Po tym czasie likier przelewamy przez bardzo drobne sitko i wlewamy do butelki - gotowe!

Uwaga: wiórki możemy zamrozić i wykorzystać w przyszłości do ciasta :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz