Strona Główna

06.10.2016

Muffiny z gruszkami i czekoladą

 Szybki, smaczny i aromatyczny wypiek na dziś to muffinki z gruszką i czekoladą - słodka propozycja z wykorzystaniem owoców sezonowych.

Przepis na 12 sztuk:
Składniki suche:
3/4 szkl. cukru (lub 1/2 dla mniej słodzących)
2 szkl. mąki (np. tortowa typ 550)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:
2 jajka (roztrzepane)
3/4 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
kilka kropli aromatu waniliowego

3 gruszki
8 kostek gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
Formę na muffiny (na 12 sztuk) wykładamy papilotkami.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę.
W jednej misce mieszamy (łyżką) składniki suche a w drugiej (widelcem) składniki mokre.
Wymieszane składniki mokre wlewamy do miski z suchymi i mieszamy (łyżką) tylko do momentu, aż wszystko się połączy - dość szybko i dość nieporządnie :)
Teraz wrzucamy gruszki i wszystko delikatnie zamieszać.
Każdą papilotkę w foremce napełniamy do 2/3 wysokości (trochę więcej nie zaszkodzi) -  najwygodniej jest napełniać foremki łyżką do lodów.
Na górę babeczki dodać posiekaną czekoladę.
Wstawić do piekarnika na ok. 25 min.- środkowa półka.
Upieczone muffiny studzimy i zajadamy.

1 komentarz:

  1. Ale apetycznie wygląda ta posiekana czekolada na górze :)

    OdpowiedzUsuń