Strona Główna

04.10.2016

Zupa krem z kurek

Krem z kurek to przepis od mojej kochanej cioci.
Zupa jest delikatna w smaku o aksamitnej konsystencji, posypana prażonymi pestkami dyni idealnie dopełnia jej smak.
To zdecydowanie mój nr 1 wśród wszystkich zup :)


Składniki na 4 porcje:
ok. 1 - 1,5 szklanki kurek (u mnie mrożone)
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1/2 szklanki pestek łuskanej dyni
200 g serka topionego (naturalnego)
1 kostka bulionowa (grzybowa)
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę a czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło - smażymy kurki, cebulę i czosnek.
Kilka kurek można odłożyć do dekoracji.
Dodajemy pomidory z puszki (z zalewą) i serki topione (rozdrobnione) - mieszamy.
Kostkę bulionową rozrabiamy w 0,5 litra gorącej wody.
1/4 szklanki bulionu wlewamy na patelnię i całość dusimy ok. 5 minut.
Reszta bulionu trafia do garnka.
Wszystkie składniki z patelni blendujemy (najlepiej ostudzone) - dodajemy do garnka z bulionem i mieszamy.
Zupę podgrzewamy na małym ogniu (doprawiamy pieprzem) a w między czasie prażymy pestki na suchej patelni.
Krem z kurek wlewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni i dekorujemy kurkami.

1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie jak tak smakuje jak wygląda to koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń