Strona Główna

29.11.2016

Grochówka

 Grochówka to tradycyjna polska zupa - to idealne danie na mroźne, zimowe wieczory.
Taka zupka musi być gęsta od ziemniaków i rozgotowanego grochu a także pachnieć wędzonką, czosnkiem i majerankiem.

Składniki na 1,5 L zupy:
200 g grochu - łuskany połówki
1 kostka bulionu drobiowego
70 g (saszetka) Grochówka Winiary
3 średnie ziemniaki
20 dag boczku wędzonego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki rozmarynu
pieprz
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Groch wrzucamy do miski, zalewamy wodą i moczymy 10 godzin.
Do dużego garnka wlewamy 1 litr wody i dodajemy kostkę bulionu - podgrzewamy do momentu rozpuszczenia kostki.
Teraz do garnka dodajemy odcedzony groch i całość gotujemy 30 minut.
Po upływie 20 min. dodajemy rozmaryn, liście laurowe i 1 łyżkę oliwy - dzięki temu groch będzie smaczniejszy :)
Całość gotujemy pod przykryciem z lekko uchylona pokrywką.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę.
Cebulę drobno siekamy a boczek kroimy w paski - smażymy na rozgrzanej oliwie.
Po 30 minutach gotowania grochu, do garnka wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu.
W tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę prosto do zupy.
Do małego garnuszka wsypujemy zawartość torebki Winiary i zalewamy wrzątkiem (ok. 500 ml) - dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia proszku) i dodajemy do zupy.
Doprawiamy pieprzem i majerankiem - gotujemy na małym ogniu do momentu ugotowania ziemniaków.

PS. Zupkę możemy dodatkowo posypać startym parmezanem i udekorować listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz