Strona Główna

12.11.2016

Oscypek z żurawiną

Tak podaną przystawkę otrzymałam w bieszczadzkiej restauracji i postanowiłam się z Wami podzielić tą cudowną przekąską.
Oscypek zapiekany z jabłkiem i przykryty żurawiną ... pycha!
Efektowny sposób podania i rozkosz dla podniebienia :)


Składniki na 3 porcje:
1 duży oscypek wędzony
1 małe jabłko
3 łyżki żurawiny
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
Oscypka kroimy w plastry - u mnie wyszło ich 9.
Jabłko kroimy na plasterki.
Naczynia smarujemy masłem.
Plasterki sera i jabłka układamy w naczyniu.
Zapiekamy ok. 13 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku - opcja grill.
Wyjmujemy naczynia z piekarnika i nakładamy żurawinę - podajemy od razu po przygotowaniu.

Uwaga: Jeżeli nie macie małych naczyń do zapiekania to wykorzystajcie jedno duże a przygotowaną przystawkę wyłóżcie na drewnianej desce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz