Strona Główna

03.11.2016

Schabowy zapiekany z pieczarkami

Dzisiaj klasyczny polski obiad urozmaicony dodatkiem pieczarek i sera.
Zaskocz swoich bliskich schabem w nowym wydaniu :)
Polecam i życzę smacznego!


Składniki na 2 porcje:

2 kotlety schabowe
6 pieczarek
1/2 cebuli
4 plastry sera mozarella
olej do smażenia
ostra papryka - tylko do pieczarek
przyprawa do grilla
sól, pieprz
mąka pszenna
bułka tarta
jajko

dodatkowo: bazylia i papryka piri piri

Przygotowanie:

Schabowe rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron.
Następnie obtaczamy kolejno: w mące, jajku i bułce tartej - smażymy na rozgrzanym oleju.
Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pieczarki i cebulę obieramy - kroimy w plasterki (pieczarki) i piórka (cebulę) i delikatnie podsmażamy przyprawiając papryką.
Przesmażone warzywa rozkładamy na schabowych a na nich plasterki sera.
Całość zapiekamy ok.10 minut w temp. 180 °C.
Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy listkami bazylii i ostrą papryczką.

PS. Schabowe podałam z ziemniakami z wody i buraczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz