Strona Główna

13.11.2016

Śledzik ze szczypiorkiem

Dzisiaj w sklepie naszło mnie na śledzie :)
Przygotowałam więc coś na szybko i oto powstał ten właśnie przepis ... zainspirowany jest śledzikami wg przepisu mojego Taty, czyli w oliwie i ze szczypiorkiem.
Takie śledzie to też fajny pomysł na imprezkę z alkoholem ;)

Składniki:
3 filety śledziowe
1 mała czerwona cebula
1 liść laurowy
2 kuleczki ziela angielskiego
3/4 szklanki oliwy z oliwek
pieprz
1/2 pęczka drobnego szczypiorku

Przygotowanie:
Śledzie wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą - moczymy ok. 2 godziny.
Filety osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki ok. 3 cm i wkładamy do miseczki lub na półmisek.
Cebulę drobno siekamy i dodajemy na śledziki.
Wrzucamy liść i ziele angielskie.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i całość zalewamy oliwą.
Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy po wierzchu nasze śledziki.
Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

Uwaga: Śledziki w lodówce najlepiej jest przykryć np. folią aluminiową - w ten sposób nie przeniosą swojego zapachu na resztę produktów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz