Strona Główna

08.12.2016

Ciasto na Boże Narodzenie

 Kakaowy biszkopt przeplatany kremówką z mascarpone  - przygotuj to ciasto i poczuj magię Świąt!
Spraw niespodziankę swoim najbliższym i udekoruj ciasto słodkimi choinkami lub gwiazdkami.


Składniki (blaszka 24x35):   - biszkopt:
5 jajek
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
budyń waniliowy (proszek 40g)
1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki)

- dodatkowo:
500 ml śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
ozdoby do ciasta "Magia Świąt" Dr. Oetker

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek.
W misce ubijamy białka, po 3 min dodajemy cukier i dalej ubijamy (na "sztywną" pianę).
Następnie wrzucamy stopniowo żółtka i miksujemy jeszcze ok. 2 minut.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy (ja robię to różdżką).
Dodajemy kakao i budyń i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przelewamy na wysmarowaną margaryną blaszkę.
Pieczemy w temp. 180 stopni 30 minut (ustawienie pieczenia: góra/dół)
Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części (ja robię to za pomocą nitki :)
W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę - kiedy będzie już prawie gotowa, czyli "sztywna", dodajemy mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy jeszcze ok. 1 minutę.
Dolną część biszkoptu wkładamy z powrotem do naszej foremki i smarujemy połową masy śmietanowej, kładziemy kolejny biszkopt i rozsmarowujemy drugą część masy.
Wierzch ciasta dekorujemy słodkimi ozdobami świątecznymi i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.

Ps. Moje ciasto podzieliłam "dekoracyjnie" na 2 części ... jak na zdjęciu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz