Strona Główna

10.01.2017

Fasolka z cebulką i oliwkami

Fasolka szparagowa w towarzystwie cebuli i oliwek  + jajko sadzone 
- taki zestaw to super pomysł na dietetyczny obiad lub jako dodatek do ziemniaków i mięsa.


Składniki na 1 porcję:

150 g fasolki szparagowej żółtej (mrożona)
4 szt. zielonych oliwek
1 mała papryczka piri-piri
1/2 średniej wielkości cebuli
1 jajko
sól, pieprz
zioła prowansalskie
"Rama smaż jak szef kuchni"
1/2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

Zamrożoną fasolkę wrzuć na wrzątek - gotuj 5 minut.
Oliwki pokrój w plasterki, papryczkę i cebulkę posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę Ramy i wrzuć pokrojone warzywa, dodaj zioła - wymieszaj i smaż na małym ogniu ok. 4 min.
Odcedź fasolkę i dodaj na patelnię - całość podsmażaj na małym ogniu.
W tym czasie rozgrzej masło na małej patelni - wrzuć jajko, dopraw solą i pieprzem i smaż do momentu "ścięcia się" białka.
Fasolkę z warzywami wyłóż na talerz a na wierzch połóż jajko sadzone i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz