Grillowany kurczak z purée z topinambura
Jeżeli jesteś na diecie i szukasz pomysłu na obiad to ten przepis jest dla Ciebie :)
Kurczak z grilla, warzywa i purée z topinambura - zdrowo i pysznie!
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty - jest sprawdzonym sposobem na odchudzanie a także wskazany do spożywania dla diabetyków.
1 pojedyncza pierś z kurczaka
500 g topinamburu (u mnie z Biedronki)
300-350 g mrożonych warzyw na patelnię
1,5 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka masła
1 jajko
pieprz
zioła prowansalskie
przyprawa do grilla
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na 6 mniejszych kawałków.
Jajko i zioła mieszamy w miseczce - wkładamy kurczaka i odstawiamy na min. godz. do lodówki.
Piekarnik nagrzej do temp. 240 stopni - opcja grill.
W tym czasie obieramy bulwy topinambura, myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą - gotujemy do miękkości.
Kurczaka grillujemy po ok. 10 min z każdej strony.
Na patelni roztapiamy olej kokosowy i smażymy warzywa (doprawiamy pieprzem i przyprawą do grilla) - ok. 10 min., co jakiś czas mieszając.
Ugotowanego topinambura odcedzamy a następnie do garnka dodajemy masło i ugniatamy do uzyskania konsystencji purée.
Wszystkie składniki układamy na talerzu i zajadamy zdrowy obiadek.
Pychotka! Idealny obiad. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/