Strona Główna

09.01.2017

Penne z kurczakiem

Dzisiaj próba odtworzenia makaronu z Austrii - takie właśnie danie zajadałam ostatnio w restauracji w Wiedniu 💛
Najlepsze jest to, że generalnie nie lubię pietruszki, ale w tym daniu nadaje ona niesamowity smak i jest obowiązkowa :)


Składniki na 4 porcje:

podwójny filet z kurczaka - duży
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka - 1 łyżka 
2 małe ząbki czosnku
ok. 350 g makaronu Penne (krótkie)
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki - do sosu
szczypta ostrej papryki - do sosu
400 ml śmietanki 18% do sosów
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
oliwa z oliwek - do smażenia

Przygotowanie:

Filety umyj i oczyść z błonek - pokrój w kostkę.
Kurczaka wrzuć do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, przyprawy i czosnek (przeciśnięty przez praskę) - wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę - smaż kawałki fileta z obu stron na złoty kolor - odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
W garnku podgrzej śmietankę - dodaj ser i paprykę (słodką i ostrą), wymieszaj.
Do sosu wrzuć kurczaka, dosyp pietruszkę i dobrze wymieszaj - pozostaw na minimalnym ogniu.
Makaron ugotuj al`dente - odcedź i wyłóż na talerze.
Penne polej sosem z kurczakiem ... Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz