Strona Główna

13.02.2017

"Francuska" zapiekanka z mielonym i grzybami

  "Francuska" zapiekanka czyli mięso i grzyby zapiekane w cieście francuskim
- nie tylko dobrze wygląda ale równie dobrze smakuje.
Takie danie jest świetnym pomysłem na obiad lub imprezowe przekąski.
Będzie pysznie ... zapraszam ;)


Składniki na 2 porcje:

1 arkusz ciasta francuskiego - opakowanie
ok. 350 g mięsa mielonego
ok. 1 szkl. mrożonych grzybów leśnych
1/2 czerwonej papryki
1 średnia cebula
1 jajko
sól, pieprz
ostra papryka - szczypta
2 łyżki przyprawy do mielonego
Rama - smaż jak szef kuchni
olej - 3 łyżki
1 łyżka wody

Przygotowanie:

Rozmrożone grzyby wkładamy na ciepłą i suchą (bez tłuszczu) patelnię - dopraw solą, pieprzem i ostra papryką - całość smaż chwilę aby odparowała woda.
W tym czasie obierz i pokrój w kostkę cebulę.
Teraz dodaj łyżkę Ramy i cebulę - smaż ok. 7 minut.
Przesmażone grzyby i cebulę przełóż do pojemnika.
Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone - dopraw przyprawą do mięsa, dodaj łyżkę wody i smaż na małym ogniu.
Mięso przełóż do pojemnika (odcedzając z nadmiaru tłuszczu), a na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę i podsmaż ok. 5 min. - dodaj do pojemnika z pozostałymi składnikami.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
W tym czasie rozwiń ciasto francuskie - możesz troszkę rozwałkować.
Ciasto przekrój na 4 równe części.
Naczynie do zapiekania wysmaruj Ramą (za pomocą pędzelka) i wyłóż spód ciastem francuskim (1 z 4 prostokątów).
Teraz połóż farsz a wierzch zapiekanki przykryj paskami z ciasta (wytnij je z 2 prostokąta).
Tak samo postępuj z kolejną porcją zapiekanki.
Paski z ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika na ok. 35-40 minut.



PS. Jeżeli chcesz przygotować zapiekanki w formie przekąsek to ciasto możesz rozwałkować, a następnie podzielić na 8 kwadratów. Następnie  na środku każdego połóż farsz (zawiń w formie sakiewki), posmaruj jajkiem i zapiecz w piekarniku na papierze do pieczenia - ten sam czas pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz