Strona Główna

25.02.2017

Kurczak z warzywami i purée z batata

Puree z batata lubię za ten słodki smak i piękny kolor :-)
Takie ziemniaki to doskonały dodatek do dań głównych jak mięso czy ryby.
Dzisiaj na obiadek proponuję batata w towarzystwie kurczaka z warzywami.


Składniki na 1 porcję:

1 mała pierś z kurczaka - pojedyncza (ok. 150 g)
1 średni batat
ok. 150 g mrożonych warzyw na patelnię
2 średnie pieczarki
sól, pieprz
zioła prowansalskie
słodka papryka - 1/3 łyżeczki
gałka muszkatołowa - duża szczypta
1 łyżeczka masła
olej kokosowy - 1 łyżka 

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka umyj i oczyść z błonek.
W garnku zagotuj wodę, dodaj 1/3 łyżeczkę soli i wrzuć mięso - gotuj ok. 10 - 15 min.
Kurczaka ostudź i pokrój w kostkę.
Batata obierz i pokrój na mniejsze kawałki - wrzuć do garnka z zimną wodą i gotuj ok. 15 min. (od momentu zagotowania wody).
W tym czasie obierz pieczarki i czosnek - pokrój w plasterki.
Na "nieprzywierającą" patelnię wrzuć (rozmrożone) warzywa, dodaj pieczarki i olej - smaż ok. 5 minut.
Teraz dodaj kurczaka, czosnek, pieprz i zioła - wszystko razem wymieszaj i chwilkę podsmażaj na małym ogniu.
Ziemniaka odcedź, do garnka dodaj masło, gałkę i paprykę - ugniataj do uzyskania konsystencji purée (lub zblenduj na gładką masę).
Purée wyłóż na talerz i dodaj mięso z warzywami ... Smacznego :)

PS. Purée udekorowałam kiełkami jarmużu.

1 komentarz:

  1. Kocham takie obiady. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń