Strona Główna

16.02.2017

Mintaj z brokułami

Dzisiaj propozycja dania obiadowego z rybką, ponieważ jest zdrowa 
i trzeba jej dużo jeść :)
Mintaj pieczony w folii pozwala na zachowanie pełni smaku i aromatu, 
a co ważniejsze nie zawiera tuczącej panierki.
 Dodatkiem do ryby będą brokuły i pieczone ziemniaki.


Składniki na 1 porcję:

mrożona polędwica z mintaja - 1 filet  80
2 małe ziemniaki
kilka różyczek brokuła
1 ząbek czosnku
olej kokosowy
biały pieprz
bazylia
ostra papryka
szczypta tymianku
1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Rybkę rozmrażamy...
W tym czasie przygotuj w miseczce mieszankę przypraw - (pieprz, bazylia, papryka) ilość wg uznania.
Przygotuj taki kawałek foli, żeby zawinąć w nią filet.
Folię posmaruj olejem, oprósz przyprawami i połóż rybkę, to samo zrób z drugiej strony fileta  (posmaruj rybę olejem i posyp mieszanką przypraw) - zawiń w folię.
Ziemniaka dobrze umyj i przekrój na połówki.
Do garnka wlej wodę i wrzuć ziemniaki - gotuj 10 min od momentu zagotowania wody, następnie odcedź i odstaw.
Piekarnik nastaw na 220 stopni - opcja grill
W tym czasie obierz i pokrój czosnek w cienkie plasterki.
Małe naczynie żaroodporne wysmaruj olejem a następnie włóż ziemniaki - posyp czosnkiem i tymiankiem.
Do nagrzanego piekarnika włóż rybę w folii a po 15 min. wstaw naczynie z ziemniakami - całość zapiekaj jeszcze 30 minut.
10 min przed końcem zagotuj w garnku wodę z cukrem - wrzuć podzielone i umyte różyczki brokuła i gotuj ok. 6 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odwiń rybkę i połóż na talerz, dodaj ziemniaki i brokuły.
Różyczki brokuła polej sosem z ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz