Strona Główna

18.02.2017

Pesto z brokuła

Dzisiaj alternatywa dla klasycznego pesto.
Makaron pełnoziarnisty, gotowany kurczak i pesto z brokuła - propozycja na oryginalne, zdrowe i aromatyczne danie.


Składniki na 2 porcje:

ok. 120 g makaronu pełnoziarnistego
1/2 brokuła 
1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza)
8 łyżek oliwy
10 szt. orzechów nerkowca (możesz zastąpić prażonym słonecznikiem)
sól, pieprz (kolorowy)
1 łyżeczka cukru
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki startego parmezanu

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę z 1/2 łyżeczki soli - wrzuć pierś i ugotuj (ok. 15-20 min).
Po ugotowaniu mięsa, pokrój pierś na małe kawałki.
Do drugiego garnka wlej wodę i wsyp cukier - zagotuj.
Brokuła podziel na różyczki, umyj na sitku pod bieżącą wodą i wrzuć na wrzątek - gotuj ok. 6 minut.
Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
Do blendera wrzuć brokuły, orzechy i wlej oliwę - blenduj do uzyskania gładkiej masy.
Makaron ugotuj al`dente wg przepisu na opakowaniu - odcedź i przykryj (pokrywką) aby nie wystygł.
Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na patelnię przełóż zblendowane warzywa i dodaj kurczaka - dopraw solą, pieprzem i wrzuć czosnek.
Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 5 minut.
Na talerz wyłóż makaron i dodaj pesto.
Gotowe danie posyp parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz