Strona Główna

15.02.2017

Ryż na mleku w tropikach

Ryż na mleku to pyszny deser lub pomysł na zdrowe drugie śniadanie.
 Taki deser możesz zabrać do pracy, a przygotować go dzień wcześniej.
Ryż jaśminowy, którego użyłam w tym przepisie, wykorzystuje się do przygotowywania deserów i doskonale komponuje się z egzotycznymi owocami.
Jagody goji wspomagają odchudzanie - posiadają niską kaloryczność oraz dużą ilość błonnika.


Składniki na 1 porcję:

100 g ryżu jaśminowego (1 torebka)
mrożone owoce tropikalne - ilość wg uznania
1 łyżka jagód goji - suszonych
1/2 szklanki mleka 1,5 %
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (u mnie firma Prymat)

Przygotowanie:

Do miseczki wrzuć owoce żeby się rozmroziły.
Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu - dobrze odsącz z nadmiaru wody.
W małym garnku podgrzej mleko z cukrem.
Dodaj ryż, zamieszaj i podgrzewaj na małym ogniu ok. 5 min.
Przełóż do miseczki a na wierzch połóż owoce i posyp jagodami.
Deser smaczny na ciepło oraz na zimno.

Ciekawostki na temat ryżu znajdziesz tutaj: Ryż - ciekawostki

1 komentarz:

  1. Jestem ciekawa jak pasuje ryż jaśminowy z owocami.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń