Strona Główna

15.02.2017

Tiroler Gröstl - przysmak z Austrii

Tiroler Gröstl, czyli tradycyjne danie austriackie - tanie w zakupie, proste w wykonaniu i regionalny smak Austrii w ustach.
Pyszny obiad, który warto zjeść po ciężkim wysiłku na stoku ... sprawdzone, więc polecam ;)


Składniki na 2 porcje:

4 średnie ziemniaki
ok. 25 dag boczku parzonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól - tylko do gotowania ziemniaków
pieprz - szczypta
majeranek - 1 łyżeczka
3 łyżki masła
2 jajka
ok. 2 łyżki posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
W tym czasie boczek i cebulę pokrój w kostkę a czosnek drobno posiekaj.
Ostudzone ziemniaki pokrój w plastry.
Na patelni podsmaż przez 3 min. boczek z cebulą (bez tłuszczu) - dopraw pieprzem i majerankiem.
Następnie dodaj 2 łyżki masła, ziemniaki i czosnek - całość smaż na małym ogniu delikatnie mieszając.
Na drugiej patelni, na łyżce roztopionego masła, usmaż jajka doprawiając pieprzem.
Ziemniaki z boczkiem wyłóż na talerz a na wierzch zaserwuj jajko sadzone.
Danie udekoruj pietruszką i podawaj z surówką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz