Strona Główna

10.03.2017

Jagodowa chmurka

Zastanawiasz się jakie ciasto przygotować na nadchodzący weekend?
Jagodowa chmurka będzie idealnym rozwiązaniem 👌
Ciasto jest proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia!


Składniki (na foremkę 11 x 30):

180 g herbatników
4 łyżki miękkiego masła (temp. pokojowa)
3-4 krople aromatu waniliowego

1 szklanka jagód (u mnie amerykańskie)
1 galaretka jagodowa (77g)

500 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć do miski, dodać masło i aromat - dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany spód ciasta przełóż do formy, masę dociśnij i wstaw do lodówki (ok. 1 godz.).
W tym czasie przygotuj galaretkę.
Jeżeli jagody są mrożone należy wcześniej rozmrozić je na durszlaku.
Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - przestudź (ok. 30 min.), a następnie wymieszaj z jagodami.
Odstaw do lekkiego stężenia do lodówki na ok. 1,5 godz. - trzeba uchwycić ten moment, gdy galaretka zaczyna gęstnieć, wtedy można wylać ją na ciasto :)
Teraz wyłóż galaretkę na spód przygotowany w foremce i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Kremówkę ubij na sztywno - pod koniec miksowania dodaj cukier puder.
Ubitą śmietanę rozprowadź na galaretce - posyp migdałami.
Ciasto wstaw do lodówki na min. 1 godz.

Uwaga! Gwarantuję, że następnym razem przygotujesz dużąąąą blaszkę tego ciacha :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz