Strona Główna

16.03.2017

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Faszerowana papryka to doskonała przystawka lub lekki obiad, który na talerzu zaprezentuje się  bardzo apetycznie.
Mięso, warzywa, ryż i ser - kilka prostych składników, z których wyczarujesz pyszne danie.

Składniki:

2 duże czerwone papryki
250 g mięsa mielonego
5 szt. dużych pieczarek
1 ząbek czosnku
1 torebka ryżu
4 łyżki parmezanu (lub mozarelli)
sól pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 szczypty ostrej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
1 łyżka przyprawy do mielonego
1 kostka bulionu (np. drobiowego)
1/3 pęczka natki pietruszki
1 łyżka masła
olej

Przygotowanie:

1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu - odcedź i wrzuć do miski.
2. Pieczarki obierz, pokrój w kostkę i usmaż na łyżce masła - dodaj do ryżu.
3. Mięso dopraw przyprawami i usmaż na oleju - odsącz z nadmiaru tłuszczu i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami.
4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę prosto do miski - wymieszaj.
5. Papryki przekrój na połówki i wydrąż z nich środek - wypełnij je przygotowanym farszem.
6. Kostkę bulionową rozpuść we wrzątku i wlej do naczynia żaroodpornego.
7. W naczyniu poukładaj papryki i całość zapiekaj (pod przykryciem) 50 min. w temp. 190°C - opcja piekarnika: góra/dół.
8. Gotowe danie wyjmij na talerz - posyp serem i posiekaną pietruszką.

Faszerowaną paprykę zajadamy na ciepło z grzanką czosnkową.

PS. Paprykę możesz podać z sosem - Połowę bulionu z naczynia przelej do garnuszka, dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżkę śmietanki 18%, 2 łyżki startego parmezanu i dopraw pieprzem - zagotuj i sosem polej papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz