Strona Główna

21.04.2017

Murzynek "na bogato" ;)

Na nadchodzący weekend polecam bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu ciacho - "Murzynek".
Ciasto czekoladowe z dodatkiem wszystkiego co pod ręką, czyli pralinki, rurki czekoladowe, posypki i inne.


Składniki na foremkę "keksówkę":

2 łyżki masła w temp. pokojowej
20 szt. herbatników
1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
1 kostka (250g) margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 łyżek wody

dodatkowo:

kilka czekoladek, pralinek, rurek itp.
klej spożywczy

Przygotowanie:

Herbatniki pokrusz na drobno - włóż je do woreczka i rozdrobnij za pomocą tłuczka do mięsa :)
Do miski włóż masło i wymieszaj z herbatnikami (najlepiej rękoma) - wyłóż je na dno blaszki dociskając dłonią i wstaw do lodówki.
Margarynę pokrój na mniejsze kawałki i włóż do małego garnka.
Dodaj cukier, cukier waniliowy, kakao i 6 łyżek wody - całość podgrzewaj (mieszając) do momentu połączenia się wszystkich składników. Odstaw do ostudzenia.
Białka oddziel od żółtek - z białek z dodatkiem soli ubij sztywną pianę.
Ostudzoną masę czekoladową przelej do miski dodaj żółtka i miksuj.
Teraz do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia - zmiksuj.
Następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Gotowe ciasto wlej do formy (na herbatniki) i wstaw do piekarnika nagrzanego do  180°C  - piecz ok. 50 minut.
Ostudzone ciasto dekorujemy słodyczami za pomocą kleju spożywczego.


Ps. Moje ciasto podzieliłam na 2 dni = 2 imprezy ;) ... więc na zdjęciu jest tylko połówka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz